Uzņēmumi atzīst, ka pašlaik trūkst kvalificēta darbaspēka ar digitālo pratību un specifiskām zināšanām informācijas tehnoloģiju nozarē, kas mūsdienās ir integrēta teju katrā jomā un biznesā. Projekts “Virtuālās prakses Baltijā” sniedz iespēju Microsoft programmas dalībniekiem apgūt jaunas prasmes datu analīzē, izpratni par mākslīgā intelekta risinājumiem, programmēšanas prasmes, savukārt darba devējiem piesaistīt praktikantus, kas jau ir ieguvuši zināšanas šajā jomā. Latvijas Universitātes Inovāciju centra LUMIC vadītāja, profesore Signe Bāliņa uzsver, ka daudziem speciālistiem tā ir arī unikāla izdevība mācīties vai pārkvalificēties, savukārt vietējām kompānijām piesaistīt zinošus darbiniekus no visas Baltijas un, iespējams, atrast tieši to speciālistu, kuru uzņēmums ilgstoši meklē.

Projekts “Virtuālās prakses Baltijā” ir ne vien LIKTA piedāvātā iespēja sniegt prakses vietas studentiem, kas jau ir apguvuši pamatzināšanas iztrūkstošajās specializācijās, bet ir lieliska iespēja iegūt jaunus, zinošus darbiniekus un palielināt IT nozares speciālistu skaitu Latvijā. LIKTA sadarbībā ar LUMIC un citiem partneriem šobrīd īsteno Microsoft programmu, kas ietver gan digitālo prasmju mācības, gan arī prakses iespējas,  piedāvājot padziļinātas zināšanas teorētiskos kursos ar četrām tēmām un praktisko iemaņu attīstīšanu virtuālās praksēs Baltijas valstu organizācijās un uzņēmumos.

SIA “Tet” Cilvēkresursu un vides dienesta direktore Ingrīda Rone atzīst: “Praktikantu piesaiste kļūst arvien aktuālāka ne vien trūkstošā darbaspēka kontekstā, bet tas ir arī veids, kā mēs kā uzņēmums varam iepazīstināt potenciālos darbiniekus ar mūsu tuvākas un tālākas nākotnes prasmju vajadzībām, kā arī ar Tet kā darba devēja vērtībām. Šobrīd piesaistām ne vien studentus no augstskolām, bet arī jaunos speciālistus, kuri ir pārkvalificējušies un izvēlējušies krasi mainīt savu nodarbošanos. Praktikantu vēlme attīstīties un apgūt jaunas prasmes ir galvenā veiksmes atslēga turpmākajai sadarbībai arī pēc prakses noslēgšanās. Ne vienmēr darba vietu varam nodrošināt uzreiz pēc tās beigām, taču, ja abām pusēm ir iegūta veiksmīga pieredze, tad vakances gadījumā tas noteikti ir veids, kā ātri varam nonākt pie jauna kolēģa.”

Signe Briķe, SIA “Baltijas Datoru akadēmija” izpilddirektore, uzsver: “Uzņēmumi arvien vairāk domā par digitalizāciju, lielo datu apstrādi, kā arī IT infrastruktūras attīstību, ko nosaka mainīgā darba vide. Līdz ar to veidojas pieprasījums pēc jauna prasmju kopuma jebkuram profesionālim. Pašlaik tirgū ir pieprasījums pēc datu analīzes un apstrādes profesionāļiem,  lietotņu un programmu izstrādes speciālistiem, kas ļauj vienkāršot un automatizēt uzņēmuma ikdienas procesus daudz efektīvākai un veiksmīgākai uzņēmuma darbībai, tai skaitā mākoņrisinājumu ekspertiem.”

Aktualitāti apliecina arī statistikas dati – pēdējo gadu nozares straujais pieaugums un pieprasījuma kāpums, par ko liecina arī Centrālās statistikas pārvaldes un Ekonomikas ministrijas izstrādātais informatīvais ziņojums par darba tirgus vidējām un ilgtermiņa prognozēm. Ziņojuma dati liecina, ka viena no straujākajām izaugsmēm mērķa scenārijā gan vidējā, gan ilgtermiņā laika posmā no 2022. – 2027.gadam ir sagaidāmi informācijas un komunikācijas pakalpojumiem. Tas ir saistīts ar aizvien pieaugošo pieprasījumu pēc ražošanas un pakalpojumu procesu digitalizācijas, kā arī globālajām IT nozares attīstības tendencēm. [1] Taču straujā attīstība ir novedusi pie izpildītāju kapacitātes trūkuma, kas, nepalielinoties kvalificētu speciālistu skaitam, draud strauji pieaugt. Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) veiktais pētījums[2] par darbaspēka pieprasījuma tendencēm līdz 2030. gadam pierāda, ka IT ir viena no darba jomām, kuru darbaspēka trūkums skāris vissmagāk. Pētījuma dati liecina, ka šobrīd nozarē iztrūkst lietotājprogrammu izstrādātāji un analītiķi, datu bāzu un tīklu vecākie speciālisti un citi tirgū pieprasīti nozares speciālisti.

Lai risinātu šo situāciju un palīdzētu uzņēmumiem, LIKTA  piedāvā digitālo prasmju kursus, kā arī uzņēmumiem piesaistīt kursu absolventus un jaunos censoņus, kuriem jau ir teorētiskās zināšanas par nozarē pieprasītākajiem darba laukiem. Uzņēmumiem, kas izvēlas praktikantus, tā ir iespēja gan pilnveidot uzņēmuma statistikas un biznesa analīzes veidošanu, gan iespēja piesaistīt perspektīvus darbiniekus turpmākajam, kas ir īpaši nozīmīgi darbaspēka trūkuma apstākļos. Sevišķi nozīmīgi tas ir informācijas tehnoloģiju nozares darbinieku piesaistē.

“Iesaistoties projektā “Virtuālās prakses Baltijā”, bijām patīkami pārsteigti, ka daļa projekta dalībnieku ir jau konkrētas jomas eksperti, kas apgūst papildu profesionālās prasmes. Līdz ar to, iesaistot tos praksē, mēs kā uzņēmums ne tikai sniedzām iespēju iegūt praktisku pieredzi jaunā jomā, bet arī praktikanti atbilstoši savai pieredzei sniedza ieteikumus uzņēmuma procesu uzlabošanā. Ņemot vērā, ka projekts tiek īstenots visās trijās Baltijas valstīs, tā ir lieliska iespēja piesaistīt zinošus darbiniekus no visas Baltijas un, iespējams, atrast tieši to speciālistu, kuru uzņēmums ilgstoši meklē,” atsauksmi par savu pieredzi projektā sniedz SIA “Baltijas Datoru akadēmija” izpilddirektore S.Briķe. 

Interesenti kursiem un uzņēmumi kvalificētu praktikantu piesaistei aicināti pieteikties tīmekļa vietnē vai rakstot uz e-pastu: skills@lu.lv.

 

[1] https://www.em.gov.lv/lv/media/598/download

[2] https://www.llu.lv/lv/raksts/2019-08-02/petijums-darbaspeka-pieprasijums-turpinas-parkartoties-par-labu-specialistiem-ar

Saistītais saturs

 Inovāciju centrs LUMIC aicina apgūt digitālās prasmes bez maksas
14.01.2022.

Inovāciju centrs LUMIC aicina apgūt digitālās prasmes bez maksas

Apgūsti digitālās prasmes bez maksas un izmanto virtuālās prakses iespējas!
14.01.2022.

Apgūsti digitālās prasmes bez maksas un izmanto virtuālās prakses iespējas!

Virtuālās prakses un digitālās prasmes – Inovāciju pēcpusdienas diskusijā
15.06.2021.

Virtuālās prakses un digitālās prasmes – Inovāciju pēcpusdienas diskusijā