21. novembrī Latvijas Universitātes Inovāciju centra LUMIC zālē norisinājās programmas "Ilgtspēja = iespēja" Demo diena, kurā studentu komandas prezentēja inovatīvus vides risinājumus sadarbības partneru dotajiem izaicinājumiem. Pasākuma noslēgumā vērtēšanas komisija lēma par labāko komandu apbalvošanu.

Studentu komandas divu mēnešu laikā izstrādāja inovatīvus risinājumus izvēlētajai vides problēmai, risinot nozares izvirzītās problēmsituācijas. Programmas ideju bankā bija LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra, SIA ZAAO, SIA European Energy Latvia un SIA Smart Indicators piedāvātās idejas.

Komanda NutriHarvest strādāja ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pieteikto ideju par fosfora atgūšana no mazām un vidējām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Izmantojot sintezēto materiālu CaFe oksīdu, komanda ir izveidojusi sākotnējo prototipu mēslojumam, kas atrisinātu divas nopietnas problēmas: fosfora trūkumu lauksaimniecībā un vides piesārņojumu, kas rodas no neattīrītiem notekūdeņiem.

Komanda EcoStep attīstīja SIA European Energy Latvia ideju par saules paneļu utilizācijas iespējām. Tomēr, izskatot arī alternatīvās enerģijas ieguves iespējas, nonāca pie idejas par kinētisko grīdas segumu izveidi. Komanda piedāvā veidu, kā pārvērst cilvēku kustību elektroenerģijā, veicinot ilgtspējīgu enerģijas ražošanu un samazinot ietekmi uz vidi.

Sāc ar Sevi ir komanda, kas sadarbojoties ar SIA ZAAO  izstrādāja sabiedrību izglītojošu ceļvedi atkritumu neradīšanā. Idejas pamatā ir izglītojoša un informējoša mobilā aplikācija, kas kalpo kā ceļvedis atkritumu neradīšanā, iekļaujot informāciju par aprites ekonomiku, ilgtspējīgu domāšanu un atkritumu samazināšanu un arī pilda izklaidējošu funkciju.

Komanda Foodwise strādāja pie SIA Smart Indicators idejas par pārtikas atkritumu samazināšanu – sabiedrības izglītošanu un paradumu maiņu. Ideja ir balstīta uz QR kodu izvietošanu uz pārtikas produktu iepakojumiem, informējot pircējus par veidiem kā izmantot produktus tuvu derīguma termiņa beigām vai pēc ieteicamā izlietošanas termiņa beigām.

Labākās komandas ieguva stipendijas idejas tālākai attīstībai un sadalīja balvu fondu 4500 EUR apmērā. Vērtēšanas komisija, kuras stāvā bija kompetenti vides, inovāciju un uzņēmējdarbības nozaru pārstāvji, vērtēja katras komandas sasniegtos rezultātus, izstrādātās inovācijas inovatīvo raksturu un risinājumu, idejas priekšrocības salīdzinājumā ar tirgū jau esošajām un pitch prezentācijas kvalitāti.

Klātienē varēja aplūkot izstrādātos sākotnējos ideju prototipus – kinētiskās grīdas paneli un mājaslapu EcoStep, aplikācijas “Sāc ar sevi” vizualizāciju, mājaslapu FoodWise, kā arī mēslojuma granulas un samteni, kas augusi to ietekmē.

Latvijas Universitātes Inovāciju centrs LUMIC izsaka pateicību visiem projekta aktivitātē iesaistītajiem uzņēmumiem un mentoriem, kas sniedza padomus un atbalstu komandu ideju attīstībā.

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.