Priecīgā un radošā gaisotnē šonedēļ noslēdzās projekta “Latvijas Universitātes Inovāciju granti studentiem programma “Starta ekspresis”. Komandas divu mēnešu laikā strādāja, lai attīstītu savas pētniecības idejas, pārvērstu biznesa idejas īstā produktā vai pakalpojumā.

Programmu absolvēja un motivējošas naudas balvas saņēma piecas lieliskas, radošas un uzņēmīgas komandas.

Komanda Zinātne bērniem vēlas uzlabot pieeju STEM jomas zinātņu apguvei bērniem agrīnā vecumā. Komandas pārstāves atzīst: “Ideja par eksperimentu komplektu veidošanu radās iedvesmojoties no bērnu neizsīkstošās vēlmes patstāvīgi pētīt un izzināt, kā arī nemitīgi meklēt piedzīvojumus. Pasaulslavenā pedagoģe Marija Montesori ir teikusi: “Agrās bērnības izglītības mērķim ir jābūt aktivizēt paša bērna dabisko vēlmi mācīties”. Ar saviem abonementa eksperimentu komplektiem mēs gribam turpināt šīs dabiskās vēlmes apmierināšanu un radīt bērnam iespēju iegremdēties jaunā – eksperimentu piedzīvojumā, kas paver plašākas, padziļinātākas zināšanas un interesi ķīmijas un bioloģijas zinātnēs.”

Laikmetīgās Modes Duets ir divu apģērbu dizaineru tandēms, kas tiecas apvienot radošu domu, mākslu, apģērba dizainu ar ilgtspējīgās domāšanas principiem planētas resursu saudzēšanas kontekstā. Projekta primārais mērķis ir pievērst uzmanību tekstila atkritumu šķirošanas problēmai Latvijā, savukārt sekundārais mērķis ir dizaineru apvienības darbības popularizēšana. Programmas laikā tika radīta apģērba kapsulas kolekcija "Confide in Me", kur par pamata materiāliem tika izmantoti Latvijas zīmola "One Wolf" auduma pārpalikumi un veikalu "Otra Elpa" un "Humana" lietoti apģērbi, ka arī atkritumu apsaimniekotāja "CleanR" utilizācijai paredzētais tekstils.

MoLo Box komanda programmas laikā meklēja risinājumus jauno māmiņu pēcdzemdību depresijas risku mazināšanai. Meitenes sadarbībā ar atsaucīgiem uzņēmējiem izveidoja pārsteigumu kastes ar būtiskākajām lietām jaunajām māmiņām pēcdzemdību periodā, lai mazinātu pēcdzemdību skumjas un liktu viņām justies aprūpētām, mīlētām un ļautu izveidot saikni pašām ar sevi un bērniņu.

Komanda GreenFab attīstīja savu pētniecības ideju un pārliecinājās, ka nozarē pastāv mānīgs mīts par to, ka dabīgās krāsošanas un materiālu apstrādes metodes ir mazāk noturīgas nekā tās, kurās izmantotas ķīmiskas krāsvielas un reaģenti. Komandas vērtības piedāvājums ir mode ar sirdsapziņu - kvalitatīvi un ilgtspējīgi dabīgie izejmateriāli un to apstrādes metodes apvienojumā ar mūsdienīgu dizainu.

Laimīgās pētīja, kuras Rīgas izklaides vietas ir ieinteresētas apvienoties kopīgā platformā, lai piedāvātu jauniešiem izdevīgas izklaides iespējas. Komanda ir izstrādājusi funkcionējošas aplikācijas pirmo prototipu mājaslapas formātā.

Latvijas Universitātes Inovāciju centrs LUMIC izsaka pateicību visiem projekta aktivitātē iesaistītajiem uzņēmumiem un mentoriem, kas sniedza padomus un atbalstu komandu ideju attīstībā.

Lepojamies ar programmas dalībnieku paveikto un vēlam izdošanos,  veiksmi un panākumus ideju turpmākā attīstībā!

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.