Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju centrs LUMIC kopā ar LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti (LU PPMF) pavasarī studentiem piedāvāja noderīgu iespēju gūt skolotāja pieredzi inkubācijas programmā “Skolotāja kurpēs II”. Programmas dalībniece Leo intervijā ar LUMIC dalās savā pieredzē, attīstot pedagoģijas inovāciju idejas Latvijas skolās.

Vēlme būt labam pedagogam

Par programmu es uzzināju sociālajos tīklos, man izlēca šī ziņa starp citiem ziņu rakstiem, varbūt tādēļ, ka daudz interesējos par pedagoģiju un lasu ziņas par to. Jau trīs gadus ikdienā es strādāju par privātskolotāju, man bija vēlme apliecināt to, ka esmu labs pedagogs, gan pati sev, gan klientiem. Vēlējos apzināties savas spējas, noteikti iemācīties ko jaunu un pilnveidoties kā skolotājs, tādēļ pieteicos programmā.

Jaunie skolotāji, kas vēlas pārmaiņas

Man ļoti patika mana komanda, mēs viena otru ļoti forši papildinājām, visas trīs bijām uz viena vilņa, strādāt ar Justīni un Martu bija lieliski. Regulāri sazinājāmies Zoomā, taisījām darbnīcas, dalījāmies pieredzē ar digitālajiem rīkiem, ko viena otra izmantojām savā darbā. Ir ļoti forši iepazīties ar citiem cilvēkiem, kuriem ir tādi paši mērķi kā Tev. Lielākais ieguvums ir visi šie lieliskie kontakti ar cilvēkiem, kuri ir uz inovācijām vērsti jaunie skolotāji, kas arī vēlas pārmaiņas un attīstību izglītības jomā.

Izdarīt ko vairāk

Spēja un vēlme ģenerēt idejas! Tev ir jāspēj un jāgrib izdarīt kaut ko vairāk, jo šī ir programma, lai darītu vairāk nekā viduvējais students un skolotājs. Šādā programmā ļoti svarīgas ir komunikācijas prasmes, jo ir sadarbība komandā, ar skolēniem, skolotājiem. Ir jāspēj sadzirdēt, ko saka mentors un redzēt kā skolotājs ar skolēnu viens ar otru mijiedarbojās. Noteikti jāpiemin arī improvizācija. Nekad viss neies tieši pēc plāna, īpaši skolotāju darbā, noteikti jāspēj pielāgoties situācijai uz vietas, jāspēj sekot līdzi visam, kas notiek konkrētajā brīdī, tad ir vislabākis rezultāts.

Ar jauniegūto pieredzi pēc programmas, esam izveidojuši Academic Synergy Center. Kopā ar draugiem turpinam radīt – organizēt mācību nometnes un ekskursijas. Vairāk par mums var uzzināt Instagram platformā @acsyc.lv.

Atjaunoa draudzība un gandarījuma sajūta

Ar programmas palīdzību es atjaunoju vecu draudzību – MSTeams nodarbībās pamanīju pazīstamu vārdu, uzvārdu un, kā izrādās, sastapu senu skolas biedru ar ko esam mācījušies kopā un pateicoties šai programmai esam šo draudzību atjaunojuši, šis bija negaidītī, bet ļoti patīkami. Lielisks mirklis programmā ir pēc gala prezentācijas noprezentēšanas, tā bija fantastiska gandarījuma sajūta, kas mani pacēla mazliet virs zemes.

Nebaidīties pamēģināt, nebaidīties sākt

Raugoties uz dažādām dzīves jomām – visam jau nekad nepienāks īstais brīdis, bet ja tā iespēja ir un, ja pastāv kaut neliela iespēja, ka kaut kas sanāks, tad tā ir jāķer un vienkārši ir jādara. Svarīgākais ir nedzīvot savas dzīves tā, kā to grib citi, be gan tā, kā pats to vēlies. Ja vēlies būt pedagogs, tad tā ir pareizā izvēle, jo tā ir Tava izvēle. Nav svarīgi, ko domā citi, nav svarīgi vai cilvēki saka, ka Tev sanāks vai nesanāks. Ja Tevi tas interesē, tad ir jāizmēģina! Ir jāveido sinerģija kopā ar saviem ceļa biedriem ar dažādām pieredzēm un zināšanām, lai veidotu kaut ko lielu, kam ir viens mērķis.

 

Programmas tiek īstenotas ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.