2023. gada 6. septembrī norisinājās pirmsinkubācijas programmas “Ilgtspēja = iespēja” atklāšanas seminārs, kurā studentu komandas žūrijai prezentēja savas idejas. Divu mēnešu programmā komandas strādās pie inovatīviem vides risinājumiem, lai veicinātu aprites ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības principu ieviešanu.

Programmā dalību uzsākušas sešas studentu komandas, kas attīstīs industrijas pieteiktos problēmjautājumus un idejas.

Komanda NutriHarvest strādās ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pieteikto ideju par fosfora atgūšana no mazām un vidējām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Programmas laikā studenti plāno veikt eksperimentu,  īpaši koncentrējoties uz kompozītmateriālu izmantošanu, lai izveidotu videi draudzīgāku mēslojumu.

Komanda EcoStep plāno attīstīt SIA European Energy Latvia ideju par saules paneļu utilizācijas iespējām, izskatot arī alternatīvās enerģijas ieguves iespējas - kinētisku grīdas segumu izveide, kas efektīvi pārvērstu cilvēku soļu spiedienu elektrībā.

Sāc ar Sevi ir komanda, kas sadarbojoties ar SIA ZAAO  izstrādās sabiedrību izglītojošu ceļvedi atkritumu neradīšanā. Idejas pamatā ir izglītojošas mobilās aplikācijas izstrāde, kurā integrēti audiovizuāli materiāli.

Komanda Foodwise strādās pie SIA Smart Indicators idejas par pārtikas atkritumu samazināšanu – sabiedrības izglītošanu un paradumu maiņu. Attīstāmā ideja ir balstīta uz QR kodu izvietošanu uz pārtikas produktu iepakojumiem, informējot pircējus par veidiem kā izmantot produktus tuvu derīguma termiņa beigām vai pēc ieteicamā izlietošanas termiņa beigām.

MicroCleanTech ir komanda, kas programmas laikā attīstīs VSIA Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pieteikto ideju par notekūdeņu attīrīšanu no mikropiesārņotajiem. Studenti plāno apskatīt mākslīgo mitrāju ar fitoremediācijas elementiem iespējas un izstrādāt sākotnējā prototipa aprakstu.

Komanda ReWater ciešā sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti strādās pie idejām notekūdeņu atkārtotas izmantošanas jomā un centīsies rast risinājumus notekūdeņu atkārtotai izmantošanai lauksaimniecībā audzējamo kultūru audzēšanai.

Programmas laikā studentu komandas piedalīsies lekcijas un praktiskajās nodarbībās, strādās ar pieredzējušiem mentoriem un ekspertiem un attīstīt inovatīvu domāšanu, problēmrisināšanu, jaunrades prasmes un uzņēmējspēju. Programma norisināsies līdz 2023. gada 21.novembrim, kad Demo dienā tiks prezentēts divu mēnešu laikā paveiktais.

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.