Lai veicinātu jaunu tehnoloģiju apguvi visās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) studiju programmās, mācībspēki ir papildinājuši dažādu nozaru studiju kursus ar digitalizācijas risinājumiem. Tie palīdzēs pilnveidot studējošo digitālās kompetences un kāpinās viņu konkurētspēju darba tirgū.

Studiju kursi, kuros integrēti digitalizācijas risinājumi, studentiem būs pieejami jau šī gada rudenī. Tos izstrādājuši 37 LBTU mācībspēki, un kopumā viņi papildinājuši 42 studiju kursus. Šī ir viena no aktivitātēm plašākā studiju procesa digitalizēšanā, kas tiek īstenota projektā “Digitalizācijas iniciatīvas studiju kvalitātes pilnveidei augstskolu stratēģiskas specializācijas jomās”.

Projekta vadītāja Ilze Beitāne informē, ka līdztekus LBTU studiju kursu pilnveidi veikuši arī projekta partneri – 7 Daugavpils universitātes (DU) mācībspēki atjaunojuši 8 studiju kursus, bet 3 Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) mācībspēki strādājuši ar 4 studiju kursu attīstīšanu. Šobrīd visi 54 studiju kursi ir nodoti SIA WeAreDots  ekspertu izvērtēšanai, lai nodrošinātu to kvalitāti.

“Paralēli notiek aktīvs darbs pie jaunu horizontālo studiju kursu izstrādes, kur studiju kursu izstrādē ir iesaistīti vairāku augstskolu mācībspēki no Jelgavas, Rēzeknes Rīgas un Ventspils. Šo studiju kursu sagatavošana noslēgsies vasarā, lai no 1.septembra varētu tos piedāvāt studentiem,” stāsta I. Beitāne.

Viņa arī skaidro, ka nepārtraukti tiek domāts par mācībspēku digitālo kompetenču pilnveidi, līdz ar to projekta 1.2. aktivitātes " Mākslīgā intelekta risinājumu integrēšana valodu studiju virzienos, stiprinot studējošo valodu tehnoloģiju izmantošanas prasmes darbā ar dabiskās valodas apstrādi, mašīntulkošanu un mašīnmācīšanos rakstiskajā un mutiskajā tulkošanā – studiju kursu pilnveide" ietvaros jūnijā Ventspils Augstskolā norisinājās docētāju profesionālās pilnveides seminārs "Mākslīgā intelekta iespēju un rīku izmantošana studiju procesā".

Seminārā aicinājām piedalīties mācībspēkus no visām partneraugstskolām, kas sniedza iespēju 137 docētājiem sekot līdzi semināra tēmai arī tiešsaistē. Semināra vadītājs PhD. Comp.Sc., docents Ēvalds Urtāns iepazīstināja docētājus pēc kādu algoritmu principiem strādā ChatGPT, kādus mākslīgā intelekta rīkus var izmantot ikdienā un studiju procesā, kā arī dalībnieki diskutēja par plaģiāta riskiem studējošo darbos un nākotnes tendencēm, kas jāņem vērā, studējošo noslēgumu darbu izstrādē,” skaidro I. Beitāne.

Turklāt noslēgts līgums par hibrīdauditoriju izveidi LBTU, RTA, DU un LBTU Malnavas koledžā. Šobrīd ir saskaņotas darbības un risinājuma izveides principi katrā no vietām un precizētas hibrīdauditoriju izveides skices. Hibrīdauditoriju izmantošana studiju procesā arī plānota no šī gada septembra.

Visas aktivitātes norisinās Eiropas Sociālā fonda projektā “Digitalizācijas iniciatīvas studiju kvalitātes pilnveidei augstskolu stratēģiskas specializācijas jomās” (Nr. 8.2.3.0/22/A/005), kam piesaistīts REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai. Projekta kopējas izmaksas ir 2,052,269.47 EUR. Tā īstenošana sākta 2022. gada 1. novembrī un noslēgsies 2023. gada 31. decembrī.