Vakar, 2023.gada 23.martā, norisinājās komandu gala prezentāciju vērtēšana komisijai un veiksmīgi noslēdzās Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju centra LUMIC četru mēnešu inovāciju programma “Zinātnes komunikācija”, kuras laikā dalībnieki radīja inovatīvas idejas, kā par pētījumiem veiksmīgāk komunicēt ar sabiedrību.

Dalība inovāciju programmā studentiem nodrošināja vidi, kur attīstīt stratēģisko domāšanu, komunikācijas spējas, uzņēmējspēju, prasmi “pārdot” savu ideju un piesaistīt finansējumu. Programmas laikā studentiem bija iespēja uzzināt kā veidot viegli saprotamu komunikāciju ar sabiedrību par zinātni un zinātniskiem pētījumiem.

“Ticu, ka vairākas no komandām turpinās darbu pie iesāktā un jau drīzumā dažādas sabiedrības grupas varēs uzzināt vairāk par interesantiem pētījumiem. Studenti, kuri ir mūsu nākotnes profesionāļi, tādā veidā var izveidot saikni starp zinātnisko kopienu un sabiedrību, kas ir ļoti būtiski, lai mēs pievērstu lielāku uzmanību tam, cik interesantas lietas mums apkārt patiesībā tiek pētītas un atklātas,” min Kārlis Kivlenieks, LU Inovāciju centra vecākais eksperts.

Finālā žūrija noteica 3 labākās komandas, kuras sadalīja 4500 EUR balvu fondu.

1. vietas ieguvēji – komanda “Pētnieces līdz pensijai” saņēma 2000 EUR. Komandas mērķis bija vienkārši un saprotami komunicēt ar sabiedrību par pašu pētījumu “Magnētisku mikropeldētāju un magnetotaktisku baktēriju kustība virsmas tuvumā ārējā magnētiskā laukā’’. Papildus laboratorijas un pētījuma popularizēšanai, izveidot platformu un interneta kopienu ar jauniešiem un pieaugušajiem, kas interesējās un iesaistās Latvijas un pasaules zinātnes jaunumu apspriešanā un izprašanā.

2. vietas ieguvēji – komanda “3 dāmas 5 grādi” saņēma 1500 EUR. Dāmas piedāvāja idejas kā informēt sabiedrību par energotaupīgiem risinājumiem, vienlaicīgi popularizējot zinātnieku paveikto.

3. vietas ieguvēji – komanda “Dabas vēstneši” saņēma 1000 EUR.  Komanda piedāvāja ideju kā LU Botāniskajam dārzam, nodot ziņu plašākai auditorijai par bioloģisko daudzveidību un tās saglabāšanu gan dabā, gan botāniskajās kolekcijās.

Arī pārējās “Zinātnes komunikācija” komandas piedāvāja dažādas idejas. Komandas “Padomā vēlreiz” ideja bija rast risinājumus kā sasniegt sabiedrību, vecumā no 15 līdz 65 gadiem, dodot iespēju cilvēkiem ne tikai lasīt par zinātniskiem atklājumiem, iespējams, brīžiem pat to neizprotot, bet arī kļūt par daļu no zinātnes. Komandas “EQ LAB” idejas pamatā bija komunikācija par pētījumu, izmantojot katrai auditorijai piemērotu valodu un kanālus.

Latvijas Universitātes Inovāciju centrs LUMIC saka lielu paldies programmas dalībniekiem un visiem iesaistītajiem programmas veidošanā un darbībā.

 

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.