Lai uzlabotu cilvēku digitālās prasmes, 2020. gadā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) partnerībā ar Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju centru LUMIC un Microsoft izveidoja Digitālo prasmju pilnveides un virtuālo prakšu programmu. Divu gadu laikā tās ietvaros mācījušies 12 tūkst. cilvēku no visas Baltijas – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Lai atzīmētu programmas panākumus, 15. decembrī plkst. 15.00 notiks pirmais Virtuālais izlaidums, kurā aicināti piedalīties visi absolventi un interesenti.

Virtuālais izlaidums notiks angļu valodā un tā moderators būs Valdis Melderis. Pasākums tiešraidē no Latvijas Mobilā Telefona (LMT) studijas būs skatāms LIKTA mājaslapā, LIKTA Facebook, LUMIC mājaslapā un LUMIC Facebook.

Virtuālajā izlaidumā absolventus uzrunās LIKTA prezidente un LU rektora padomniece digitālās sabiedrības jautājumos prof. Signe Bāliņa, sniedzot atskatu uz programmas panākumiem Baltijā, kā arī iezīmējot tās nākotnes perspektīvas. Tāpat pasākumā dzirdēsim Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Izglītības un nodarbinātības jomas vadītāja Riharda Bleses uzstāšanos par darba tirgus pieprasījuma tendencēm, kā arī LMT prezidenta prof. Jura Bindes atziņas par digitālo prasmju nozīmi inovāciju radīšanā. Izlaidumā dzirdēsim arī programmas pasniedzēju un absolventu atsauksmes.

“Lepojamies, ka vairāk nekā puse jeb 6.9 tūkst. programmas absolventu ir no Latvijas, bet arī Lietuvā un Igaunijā cilvēki ļoti aktīvi ir izmantojuši iespēju bez maksas iegūt augstākā līmeņa digitālās prasmes, attiecīgi – 3.4 tūkst. un 1.6 tūkst. Individuālā līmenī daudziem šī programma ir pavērusi ceļu uz jaunām darba iespējām un kļuvusi par pagrieziena punktu karjerā. Savukārt uzņēmumiem tā ir bijusi iespēja celt savu produktivitāti un piesaistīt jaunus, zinošus darbiniekus,” uzsver prof. Signe Bāliņa

Programmas ietvaros ikvienam ir iespēja bez maksas tiešsaistē apgūt biznesa un datu analīzi, programmu un lietotņu izstrādi, Python programmēšanu un Microsoft 365 administrēšanu, turklāt darīt to latviešu, lietuviešu, igauņu vai angļu valodā. Pabeidzot viena mēneša apmācības kursu, tā dalībnieki iegūst globālajā darba tirgū pieprasītas prasmes, starptautiski atzītu sertifikātu un iespēju kļūt par virtuāliem praktikantiem dažādos Baltijas valstu uzņēmumos.

"Latvija jau ilgstoši ir interneta lielvalsts un ierindojas otrajā vietā pasaulē pēc mobilā interneta izmantošanas rādītājiem. Nu ir pienācis laiks savas prasmes paplašināt un no nenogurdināmiem interneta sērfotājiem kļūt arī par sabiedrību, kam digitālā transformācija nozīmē visaptverošas, uz izaugsmi vērstas pārmaiņas, nevis dzīšanos pakaļ notikumiem un cīņu par izdzīvošanu. Tādas programmas kā Baltijas Digitālo prasmju pilnveides programma un tās rezultāti lieliski parāda, ka ir iespējams īsā laikā praktiski uzlabot sabiedrības zināšanas tehnoloģiju jomā un pavērt ceļu uz jaunām darba vietām," stāsta prof. Juris Binde.

Līdz šim visvairāk cilvēku visā Baltijā ir apguvuši Biznesa datu analīzes kursu (50%), tad seko Programmu un lietotņu izstrādes kurss (20%) un programmēšana ar Python (20%), kā arī Microsoft 365 (10%). 19% no programmas absolventiem ir apguvuši vairākus kursus, savukārt 4325 jau izgājuši virtuālās prakses. 83% no programmas dalībniekiem ir vecumā no 25 līdz 44 gadi, bet mācībās piedalījušies arī cilvēki ar lielāku dzīves pieredzi.

 

Vairāk informācijas:

Andris Melnūdris

LIKTA ģenerāldirektors

E-pasts: direktors@likta.lv