Kas būtu pasaule bez modernām inovācijām un sasniegumiem tehnoloģijās? Lai papildinātu šo plašo jomu, ikviens students var izmantot šīs plašās iespējas, lai realizētu savu potenciālu, ambīcijas un mērķtiecīgi ieviestu idejas dzīvē, izmantojot Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju grantu atbalsta programmas, pasākumus un platformas visa gada garumā.  

Līdz šim projektā iesaistījušies 930 studenti, radīta 61 inovācija, kā arī dibināti trīs jaunuzņēmumi. Jāatzīmē, ka šie skaitļi turpina augt. 

Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena

Viens no ievērojamākajiem pasākumiem, kurā LU studentiem, pētniekiem un absolventiem demonstrēt un izvērtēt gada laikā paveikto, kā arī iepazīt un izprast dažādas inovāciju idejas, kas notiek katru gadu septembrī. Tajā ikvienam, kas iesaistās, ir iespēja pieteikties un ņemt aktīvu līdzdalību. Pasākums izved apmeklētāju izpētes ceļojumā, kura laikā ir iespējams gan izklaidēties, gan uzzināt jaunu, interesantu un vērtīgu informāciju gan par LU notiekošo, gan par zinātnes attīstību kopumā. 

Šogad LU Jauno Inovāciju un tehnoloģiju diena notiks 23.un 24.septembrī – nedēļā, kad Latvijas Universitāte svin savu 102. dzimšanas dienu. Pasākums atkarībā no epidemioloģiskās situācijas, notiks klātienē vai attālināti. 

Icebreakers

8. oktobrī jau ceturto reizi norisināsies LU studentu Biznesa inkubatora rīkotais biznesa iespēju festivāls Icebreakers. Šogad pasākuma galvenais vadmotīvs būs "Jaunas nākotnes meklējumos", akcentējot nepieciešamību pēc pārmaiņām, inovācijām, attīstības un spējas pielāgoties mūsdienu mainīgajiem apstākļiem.  

Festivāls vienuviet pulcēs studentus, jaunos uzņēmējus, pētniekus, biznesa ekspertus un entuziastus no Baltijas. Tā ietvaros norisināsies paneļdiskusijas, prezentācijas un radošās darbnīcas par dažādiem aktuāliem tematiem - uzņēmējdarbības uzsākšanu, investīciju piesaisti, inovācijām, tehnoloģijām, robotiku un citiem. Pasākuma kulminācija būs ikgadējais biznesa ideju konkurss, kura ietvaros desmit komandām būs iespēja sacensties par naudas balvu savas biznesa ieceres attīstībai.  

Hakatoni

Vēl viena lieliska iespēja studentiem attīstīt savas inovāciju un uzņēmējdarbības spējas ir hakatoni. Studentu inovāciju projekta ietvaros šogad tādi ir ieplānoti vairāki:  

  • septembra vidū norisināsies Pedagoģijas hakatons
  • No 1. līdz 3. oktobrim tiešsaistē norisināsies Techstars Startup Weekend hakatons. Tā laikā 54 stundu garumā komandas attīstīs savas biznesa idejas, kuras hakatona noslēgumā prezentēs žūrijai. Labākās komandas iegūs iespēju savas idejas pārstāvēt arī festivālā Icebreakers. Startup Weekend pasākumi jau norisinājušies vairāk kā 150 valstīs un nu notiks arī Rīgā;  
  • oktobra sākumā notiks pārceltais MediaHack hakatons;
  • oktobra beigās – hakatons par attālināto darbu/mācībām un izdegšanu;
  • novembrī - robotikas hakatons Robothack.

Hakatons - tas ir efektīvs veids, īsā laikā izgudrojot dažādu problēmsituāciju risinājumus un radot inovatīvus produktus, prototipus vai demo versijas un studentiem brīnišķīga vide, kur izpausties un attīstīties. 

StartSmart programma 

LU studentu Biznesa Inkubators aicina topošos studentus pieteikties pavisam jaunai pirms studiju programmai – StartSmart (24. augusts – 2. septembris). Šī būs aizraujoša 10 dienu programma, kuras laikā tās dalībniekiem būs iespēja strādāt pie biznesa idejas attīstīšanas un iegūt vērtīgas zināšanas no nozares profesionāļiem un uzņēmējiem. 

8 nedēļu Biznesa inkubatora programma 

LU studentu Biznesa inkubatora organizētā astoņu nedēļu programma sniedz lielisku iespēju komandām attīstīt savu esošo biznesa ideju. Šajā laikā dalībniekus sagaida intensīvs kurss savas biznesa idejas attīstīšanā, nodarbības, kuras vada nozaru speciālisti, kā arī tikšanās ar mentoriem, kuri sniedz palīdzību un ieteikumus. Pēc astoņu nedēļu programmas norisinās “Demo diena”, kuras ietvaros komandām ir iespēja pretendēt uz naudas balvām. 

16 nedēļu Biznesa inkubatora programma 

Noslēdzot astoņu nedēļu fāzi, “Demo dienas” ietvaros, tiek izvēlētas 15 komandas, kuras turpina dalību inkubatorā vēl 16 nedēļas. Šajā laika periodā komandām ir iespēja saņemt atbalstu prototipu izstrādei, mentoringu un praktiskās nodarbības, kā arī studentiem ikmēneša stipendijas – 200 EUR bakalaura un maģistra līmeņa studentiem, bet 228 EUR doktorantūrā studējošajiem. 

 

Pasākums tiek līdzfinansēts no  Latvijas Universitātes ERAF projekta Nr.1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem”.