“Kamēr kāds tikai sapņo, cits dara un pārvērš savas idejas par realitāti! Inovāciju granti studentiem ir ne tikai vērienīgs un perspektīvs projekts, bet arī jauns domāšanas veids par to, kā sekmīgi komercializēt idejas un pielietot jaunas tehnoloģijas,” uzsver ekonomikas profesore un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa.

Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju grantu projektu vadītāja Anta Klepecka skaidro, ka tā ir lieliska platforma un iespēja studentiem likt lietā savas zināšanas, prasmes un potenciālu, lai panāktu, ka jaunas zinātniskās, tehniskās, sociālās vai citas jomas idejas, izstrādnes un tehnoloģijas tiek īstenotas tirgū, pieprasītā un konkurētspējīgā produktā vai pakalpojumā.

Atskats uz paveikto projektā 2019. un 2020. gadā

Inovāciju grantu projekts studentiem LU tiek īstenots kopš 2019. gada sākuma ar mērķi sekmēt LU studējošo inovācijas spēju un uzņēmīgumu, risinot sabiedrībai nozīmīgas problēmas, studentiem un universitātei sadarbībā ar komersantiem.

Līdz šim projektā kopumā iesaistīti 812 radoši un aktīvi studenti, radītas 53 inovācijas, kā arī dibināti dažādu jomu uzņēmumi, kas pierāda to, ka studiju gados jau ir iespējams ielikt stabilu pamatu nākotnei uzņēmējdarbībā.

Projekta galvenie darbības virzieni paredz dažādus pasākumus studentiem inovāciju iepazīšanai un izprašanai, kā arī uzņēmējdarbības uzsākšanai, izmantojot inovācijas. Studentiem ir iespēja izmantot LU Biznesa inkubatora un Universitāšu inkubatora iespējas, kā arī piedāvātas inovāciju prakses un citi saistoši pasākumi.

Pasākumi ar pievienoto vērtību

Viens no ievērojamākajiem pasākumiem, kurā studentiem tiek dota iespēja attīstīt, iepazīt un izprast dažādas inovāciju idejas ir Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena. Tajā ikvienam, kas iesaistās, ir iespēja pieteikties un aktīvi ņemt dalību. Līdz šim ir notikuši divi pasākumi, kuros iesaistījās vairāk kā 1300 dalībnieku.

Otrs pasākums, kas atbalsta studējošos uzņēmējdarbības jomā, ir IceBreakers festivāls, kurā studenti var tikties ar uzņēmējiem, pētniekiem un pasaulē zināmu kompāniju pārstāvjiem. Pasākuma ietvaros tiek rīkots grantu konkurss ar iespēju iegūt finansiālu atbalstu biznesa attīstībai. IceBreakers festivāls ir noticis divas reizes, kurās kopā piedalījās ap 800 studentiem.

Starp citiem īstenotajiem pasākumiem ir arī hakatoni (CrisisLAB, “Uzhako augstāko!” un LU CFI hakatons), kas ir efektīvs veids, īsā laikā izgudrojot dažādu problēmsituāciju risinājumus un radot inovatīvus produktus, prototipus vai demo versijas. Līdztekus tiek īstenoti mācību kursi un inovāciju prakses, kas ļauj uz nozari paskatīties no citas prizmas – nodrošina jaunu zināšanu iegūšanu un paplašina darba iespēju loku.

Atbalsta programmas un instrumenti

Lai palīdzētu studentiem attīstīt viņu uzņēmumu, sākot no biznesa idejas izstādes līdz pat darbības uzsākšanas, vienlaikus noris arī studentu pirmsinkubācijas 8 vai 12 nedēļu programma. Pastāv

iespēja piedalīties gan ar savu ideju, gan arī izvēlēties kādu no universitātes vai uzņēmumu piedāvātajām idejām.

Tāpat jau tiek īstenota darbība arī Universitāšu inkubatorā, kuras ietvaros organizēta arī biznesa ideju atbalsta programma, lai palīdzētu studentiem attīstīt viņu idejas līdz līmenim, kurā tās var piesaistīt citus finanšu atbalsta instrumentus. Pretendentiem ir nodrošināti informatīvi un tīklošanās pasākumi, konsultatīvais atbalsts, kā arī praktiskas atbalsta iespējas.

Studenti un mācībspēki arī turpmāk tiek aicināti izmantot daudzveidīgas projekta Inovāciju granti sniegtās iespējas līdz pat 2022. gada aprīlim, sazinoties ar projekta vadītāju Antu Klepecku pa e-pastu: anta.klepecka@lu.lv.

Plašāka informācija par inovāciju platformām un projektiem ir pieejama LU Inovāciju centra LUMIC tīmekļa vietnē: www.lumic.lu.lv.

 

Pasākums tiek līdzfinansēts no Latvijas Universitātes ERAF projekta Nr.1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem”.