Latvijas Universitātes Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena (JTID) jau tradicionāli ir viens no svarīgākajiem nozares notikumiem ne tikai Latvijas Universitātē, bet visā Latvijā. Un izņēmums nav arī 2020. gads. Pagājušajā piektdienā noslēdzās vairāku nedēļu laikā notikušās plašās diskusijas, kā arī pati Latvijas Universitātes Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena – noslēdzošais pasākums visā diskusiju ciklā.

Latvijas Universitātes profesore, JTID idejas autore un pasākuma vadītāja Signe Bāliņa uzsver šādas iniciatīvas galveno ieguvumu – parādīt, ka jaunās tehnoloģijas, idejas un inovācijas nav kaut kas tāls, nezināms un biedējošs, bet gan pašlaik mūsu ikdienā klātesošs: “Tehnoloģijas ar katru gadu arvien straujāk ienāk mūsu dzīvē – tās maina to, kā mēs strādājam, mācāmies, sazināmies cits ar citu, un tehnoloģijas ir tās, kas stimulē mūs visu laiku apgūt ko jaunu, nebaidīties no nezināmā, pašiem ģenerēt un īstenot jaunas un inovatīvas idejas.” LU profesore ir pārliecināta, ka jaunās un inovatīvās idejas arvien vairāk un vairāk ietekmē arī biznesa vidi, uzņēmumus un uzņēmējus: “Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena dod iespēju Latvijas Universitātei kļūt redzamākai un pieejamākai industrijām, jaunās un inovatīvās idejas kļūst saprotamākas un tuvākas biznesa pasaulei, ļauj sadarboties mums visiem kā klātienē, tā arī attālināti.”

Jaunās tehnoloģijas un jaunā, tieši šim gadam raksturīgā komunikācijas forma – attālināta dalība – bija klātesoša arī šajā JTID diskusiju ciklā un noslēguma pasākumā. LU jaunā Akadēmiskā centra Zinātņu mājā notikušās diskusijas bija vērojamas tiešraidē Latvijā un visā pasaulē, ļaujot iesaistīties diskusijās un JTID norisē jebkuram interesentam, studentam, absolventam, uzņēmējam.

Profesore Bāliņa norāda, ka ne velti šī gada JTID vadmotīvs bija “viedā universitāte”: “Manuprāt, mēs ļoti radoši, racionāli un konstruktīvi apmainījāmies idejām, dalījāmies ar sasniegto un ieskicējām nākotnes ieceres,” saka Signe Bāliņa. Viņa ieskicē arī nākamo Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas ieceres: “Lai sadarbība un mijiedarbība turpinātos, mēs nākamās JTID veidosim vēl atvērtākas, stiprinot saikni starp uzņēmējiem un pētniekiem, ražotājiem un patērētājiem, lai akadēmiskā pasaule un studējošie daudz drošāk un rezultatīvāk spētu atbalstīt biznesu, bet mēs paši būtu sagatavotāki darba tirgus pārmaiņām,” LU profesore ir pārliecināta par iesāktās tradīcijas turpināšanos jau nākamgad.

“Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena dod iespēju mums visiem mācīties, sekojot līdzi aktuālajam savā un citās nozarēs, attīstot inovāciju spēju un iekļaujoties tehnoloģiju vidē – ne abstraktā un iedomātā pasaulē, bet pašiem savā Alma mater, kur jaunās tehnoloģijas un inovācijas ir vajadzīgas un gaidītas studentu auditorijās un pētnieku darba vietās,” uzskata JTID idejas autore un vadītāja, LU profesore Signe Bāliņa, piebilstot, ka Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienai un diskusiju ciklam, kas to pavada, ir milzīgs attīstības potenciāls, lai tā kļūtu par vienu no mērķtiecīgi turpinātām Latvijas Universitātes labākajām tradīcijām.

Paužot milzu gandarījumu par lieliski aizvadīto pasākumu, profesore S. Bāliņa saka lielu paldies ikvienam, kas iesaistījās tā sekmīgā norisē - kā oranizatoru komandai, tā dalībniekiem un, protams, tiem, bez kuriem fantastiskās sajūtas nebūtu iespējams gūt - pasākuma apmeklētājiem. ''Paldies jums visiem! Tiekamies LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā 2021!''