Jau vairāk kā nedēļu norisinās „CrisisLab” triecienprogramma, kur studentu komandas meklē atbildes uz dažādu Latvijas organizāciju iesniegtajām problēmsituācijām, kas radušās globālās pandēmijas, ārkārtējā stāvokļa un noteikto pārvietošanās, pulcēšanās un sociālās distancēšanās ierobežojumu rezultātā. 

“Šī ir lieliska iespēja studentiem šajā attālinātajā laikā izprast reālos uzņēmēju un publiskā sektora izaicinājumus, kopīgi meklēt un rast tiem mūsdienīgus un inovatīvus risinājumus. Tas palīdz jauniešiem ne tikai praksē pielietot studijās gūtās zināšanas, bet arī gūt jaunu pieredzi un prasmes, darbojoties komandās”, saka Latvijas Universitātes rektora vietniece digitālās sabiedrības jautājumos, profesore Signe Bāliņa.

Šobrīd aktivitātē iesaistījušies vairāk nekā 280 dalībnieku, t.s. uzņēmumu konsultanti un 20 komandu “aukles”, kas palīdz studentiem veiksmīgāk virzīties pretim mērķim. Studenti izveidojuši 25 komandas, lai meklētu risinājumus iesniegtajiem izaicinājumiem. Darbošanās laikā ne tikai jāatrod veiksmīgākais risinājums, bet arī jāpārbauda, vai tāds iepriekš nav ieviests, vai tāds risinājums būs interesants, kā arī to, kādas būs ieviešanas izmaksas.

Aktivitātes ietvaros dalībniekiem ir iespēja apmeklēt vērtīgus tiešsaistes seminārus jeb vebinārus ideju ģenerēšanā un validēšanā, kurus vada nozares profesionāļi un eksperti, kas palīdz dalībniekiem ne tikai izveidot savus risinājumus, bet sniedz vērtīgas zināšanas arī citās dzīves situācijās un mācībās kopumā. 

„CrisisLab” dalībnieki šobrīd aktīvi darbojas un gatavojas projektu iesniegšanai. Nu jau pavisam nedaudz ir atlicis līdz finiša taisnei. Risinājumu iesniegšanas termiņš ir 8. maijs!

Rezultāts būs reāli, praktiski ieviešami risinājumi uzņēmumos, organizācijās, valsts un pašvaldību institūcijās. Visur, kur ir problēma un tai vajag atrast risinājumu, saliekot kopā idejas, rīkus, prātus un pieredzi. Turklāt ļoti svarīga ir projekta vai risinājuma ilgtspēja.

Balvas tiks pasniegtas četrās kategorijās:

  • Labākais inženiertehniskais risinājums
  • Risinājums ar lielāko ietekmi uz krīzes pārvarēšanu
  • Risinājums ar augstāko komercializācijas/ ieviešanas potenciālu
  • Risinājums ar lielāko ietekmi uz sabiedrību vai tās grupām

Viena komanda var tikt atzīta par labāko vairākās kategorijās. Balvu fons ir 20000 eiro, ko nodrošina organizatoru augstskolas.

Iniciatīvu „CrisisLab” organizē augstskolas, kas īsteno ERAF līdzfinansēto projektu “Inovāciju granti studentiem”: Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Jūras akadēmija, Ventspils Augstskola, Liepājas Universitāte. Aktivitātē piedalās arī Biznesa augstskola Turība.