17. maijā tika aizvadīta pirmā Latvijas Universitātes Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena, kas norisinājās LU Akadēmiskajā centrā Torņkalnā, kas pulcēja simtiem skolēnu, studentu, profesoru un absolventu.

Atskata video

Signe Bāliņa, rektora vietniece digitālās sabiedrības jautājumos un LU un Microsoft inovāciju centra vadītāja, kā arī viena no pasākuma idejas līdzautorēm norāda: “Latvijas Universitātei viennozīmīgi ir ļoti daudz, ar ko lepoties – mūsu pētniekiem, pasniedzējiem, studentiem un nozīmīgajiem sasniegumiem. Taču svarīgi ir arī veicināt savstarpējo sadarbību – tas ir ceļš uz jaunām idejām un inovācijām. Tādēļ mēs gribējām radīt iespēju mums visiem satikties, svinēt savus panākumus un domāt par universitātes kopīgu attīstību – un tā tapa Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena!

Diena iesākās ar aizraujošu Prātnieku laboratorijas pasākumu un konkursu 4. - 5. klašu skolēnu komandām "Uzdrīkstos, domāju, radu!", kurā piedalījās vairāk nekā 100 zinātkāru skolēnu.

 

Lai veicinātu fakultāšu savstarpējo sadarbību, kā arī aicinātu domāt par nākotnes attīstību, norisinājās “Nākotnes ideju laboratorija”. Tās ietvaros visu fakultātīšu komandas, ko veidoja gan studenti, gan pasniedzēji prezentēja savas 13 gadu attīstības vīzijas. Fakultātes prezentācijās akcentēja vispārējo nozares virzību un globālās tendences – galvenie jaunie pētniecības un attīstības virzieni, digitalizācijas ietekme, kā šīs pārmaiņas un jaunumi ietekmēs sabiedrību, kā arī galvenais - kā fakultāte plāno pielāgoties šīm pārmaiņām. Pēc 13 aizraujošām prezentācijām sekoja aktīva un saturīga darbnīca, kurā fakultātes kopīgi domāja par iespējamām sadarbības formām un inovatīvām pētniecības idejām, ko realizēt tieši Latvijas Universitātē.

Šeit iespējams noskatīties video, kurā redzams, kā tika prezentētas fakultāšu kopējās sadarbības idejas: https://www.facebook.com/latvijasuniversitate/videos/2368115726767069/  

Pēcpusdienā norisinājās Zināšanu agora, kad vienlaicīgi trīs zālēs fakultāšu un institūtu pārstāvji prezentēja 30 inovatīvus un nozīmīgus pētniecības sasniegumus un nozarēs aktuālas tēmas. Visas prezentācijas bija sadalītas trīs tematiskās grupās: Tehnoloģijas; Procesi un Dzīves kvalitāte.

Paralēli visas dienas laikā bija iespēja apmeklēt vairākus fakultāšu un institūtu izveidotus apskates punktus, piedaloties interaktīvā orientēšanās spēlē “Digi-rogainings”, kas tapa sadarbībā ar jaunuzņēmumu Overly.

Vakars noslēdzās ar intriģējošu Absolventu diskusiju par izglītības lomu "Nākotnes sabiedrības universitāte", ko vadīja žurnāla “Rīgas Laiks” izdevējs un filozofs Arnis Rītups. Piedalījās visu 13 fakultāšu absolventi, kuri ar veselīgu pašironiju diskutēja par svarīgām un provokatīvām tēmām, kopīgi sniedzot starpdisciplināru skatījumu uz izglītības procesu.

Pārstāvot savu fakultāti, diskusijā piedalījās portāla “Delfi” galvenais redaktors Ingus Bērziņš (SZF), “Microsoft Latvia” vadītāja Renāte Strazdiņa (BVEF), SIA “Tilde” valdes loceklis Uldis Dzenis (DF), Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs un LU Stratēģiskās komisijas vadītājs Andrejs Ērglis (MF), apgāda “Lielvārds” vadītājs Aivars Gribusts (FMOF), “Draugiem.lv” runasvīrs Jānis Palkavnieks (TF) un citi LU absolventi.