Latvijas Universitātes medicīnas un IT pētnieku grupas saņēmušas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu diviem projektiem precīzijas medicīnas nozarē.

Precīzijas jeb personalizētā medicīna tiek arvien plašāk pielietota ārstniecībā visā pasaulē. «Nākamo desmit divdesmit gadu laikā gēnu analīze un lielie dati mainīs medicīnu, veicinot pāreju no principa «vienas zāles visiem» uz individualizētu ārstniecību, piemeklējot efektīvākos medikamentus un terapiju, vadoties pēc pacienta veselības stāvokļa, ģenētikas, iepriekšējas reakcijas uz ārstēšanu un citiem faktoriem. Mums Latvijā ir jāiekļaujas šajā tendencē,» ir pārliecināta prof. Signe Bāliņa. Šis medicīnas virziena un pētniecības attīstības pamatā ir dažādu nozaru speciālistu sadarbība. Tādēļ arī vairākas Latvijas Universitātes pētnieku grupas, sadarbojoties ar tādiem globāliem uzņēmumiem kā Microsoft un Roche, ir uzsākušas darbu pie diviem projektiem: “Uz genoma un veselības datiem balstītas vēža prognozēšanas infrastruktūras izveide” (projekta vadītāja prof. Signe Bāliņa) un “Uz lielajiem datiem balstītas plaušu vēža riska izvērtēšana, agrīnas diagnostikas un prognozēšanas metodes izstrāde” (projekta vadītājs prof. Andrejs Ērglis). “Mūsdienās sadarbībā ar matemātiķiem, fiziķiem, biologiem, IT speciālistiem un māksliniekiem mēs strādājam jau ar gēnu izpēti un reģeneratīvo medicīnu, ar virtuālām un robotu tehnoloģijām, lai vairotu cilvēku labklājību. Šāda sadarbība mums ir ļāvusi spert nākamo soli personalizētās precīzijas medicīnas virzienā, ņemot vērā konkrētā paciena bioloģiju (gēnus), vidi un dzīvesveidu.” norāda Andrejs Ērglis, kardiologs, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes internās medicīnas katedras profesors. Projekta ietvaros tiks izveidots visaptverošs un drošs datu infrastruktūras arhitektūras modelis – datu ezers, kurā «satecēs» informācija no valsts reģistriem, slimnīcām, pacientu pašu sniegtām un dažādu iekārtu ģenerētām ziņām. Pašlaik Latvijas veselības ekosistēmā pastāv dažāda veida strukturēti un nestrukturēti medicīniskie dati, kas ne vienmēr ir pieejami digitālā formātā. Apkopojot šo informāciju, tiks izveidota nacionāla mēroga platforma, kas sniegs iespēju analizēt datus un pamanīt būtiskas kopsakarības, ļaujot uzsākt ārstēšanu laicīgi. Abi projekti ir liels solis ceļā, lai Latvija kļūtu par precīzijas medicīnas labās prakses piemēru. Šie projekti pavērs iespēju aizvien jauniem pētījumiem un atklājumiem visdažādākajās medicīnas jomās. Eiropas reģionālās attīstības līdzfinansējums 280 300 EUR  “Uz genoma un veselības datiem balstītas vēža prognozēšanas infrastruktūras izveide” un 288 740  EUR apmērā “Uz lielajiem datiem balstītas plaušu vēža riska izvērtēšana, agrīnas diagnostikas un prognozēšanas metodes izstrāde” tiek nodrošināts 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt privātā sektora investīcijas P&A” 1.2.1.2. programmas  “Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai” ietvaros.
Vairāk informācijas par atbalsta programmu: www.liaa.gov.lv/lv/fondi/2014-2020/atbalsts-petniecibas-rezultatu-komercializacijai/pasakuma-apraksts