2023.gada 30.augustā tika aizvadīta Latvijas Universitātes Inovāciju centra LUMIC inkubācijas programmas “Iestūrē vēsturē” demo diena. Studentu komandas prezentēja programmas laikā attīstītās idejas par to, kā skaidrot sabiedrībai vēstures atstātā mantojuma nozīmi.

Programmas laikā, siltajos, no studijām brīvajos vasaras mēnešos, studenti veica vēstures faktu izvērtējumu, meklēja risinājumus sabiedrības zināšanu nostiprināšanai par vēstures norisēm, kā arī pētīja vēstures sasaisti ar IT tehnoloģijām. Komandas attīstīja interesantas un aizraujošas idejas.

Karjera drupās pētīja, kā komandas radītā galda spēle var azartiskā un aizraujošā veidā veicināt izpratni par arheoloģisko apģērbu un mantojumu, tādējādi padarot kultūrvēsturiskā mantojuma iepazīšanu par interesantu piedzīvojumu.

Punkts radīja virtuālās realitātes pieredzi, atspoguļojot pagātni un sniedzot emocionāli saistošu ceļojumu laikā, kas varētu palīdzēt skolēniem, studentiem, vēstures entuziastiem un tūristiem iepazīt Otrā pasaules kara laikā nopostīto Jelgavu.

Komanda Pētera Atklāsme pētīja Rīgas Svētā Pētera baznīcas sarežģītos vēstures līkločus un izstrādāja audio gida satura aprakstu, kas var sniegt interesentiem ne tikai stāstus, bet arī vēsturiski autentiskas sajūtas.

Saskaņā ar komisijas lēmumu tika apbalvotas visas komandas.

Latvijas Universitātes Inovāciju centrs LUMIC izsaka pateicību Žaņa Lipkes memoriālam un personīgi muzeologam, muzeju praktiķim, domnīcas “Creative Museum” līdzdibinātājam Dr.hist. Raivim Sīmansonam un Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošajai pētniecei Dr.hist. Inesei Runcei.

Lepojamies ar programmas dalībnieku paveikto un vēlam izdošanos ideju turpmākā attīstībā!

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.