Trīs dienu mākslas un kultūras ideju ģenerēšanas maratonā “InovArt” studentu komandas radīja ilgtspējīgas un inovatīvas idejas, kas veicina pārmaiņas cilvēku ikdienas paradumos. 2. vietu un 1000 eiro stipendiju ieguva Latvijas Universitātes (LU) studentu komanda “MuzEjo”: Ieva Matjola, Anete Tumase, Ketlīna Tumase, Laima Zandarta un Katrīna Līva Karaša. Dalībnieces piedāvāja jaunu ideju memoriālo muzeju ekspozīcijai – lietotni “MuzEjo”. Intervijā ar saviem iespaidiem dalās komandas dalībniece, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes maģistra programmas "Tehnoloģiju inovācijas un dizains izglītībā" studente Katrīna Līva Karaša.

Pastāstiet, lūdzu, sīkāk par Jūsu ideju!

Mūsu ideja bija memoriālos muzejus papildinoša lietotne “MuzEJo”, kas ne tikai informētu lietotāju par muzeju pieejamību, bet ar interaktīviem uzdevumiem un papildinātās realitātes elementiem motivētu cilvēkus muzejus apmeklēt klātienē un labāk iepazīt tās personības, kam muzeji veltīti.

Kādēļ izvēlējāties piedalīties “InovArt”? 

Ideja par “MuzEJo” man un komandai manām kursabiedrenēm radās studiju kursa ietvaros. Piedalīties “InovArt” hakatonā nolēmām, jo tā risināmās problēmas un piedāvātās lekcijas šķita tieši atbilstošas mūsu idejai.

Kā vērtētu savu pieredzi “InovArt”, kāda bija Jūsu motivācija rast un ģenerēt jaunas idejas?

“InovArt” sniegtā pieredze bija ļoti vērtīga, darba temps piespieda ātri rast risinājumus idejas validācijai. Šeit vēlētos izcelt sadarbību ar mūsu eksperti Austru Avotiņu, kura mums sniedza jomas profesionāļa ieskatu par idejas izstrādi.

Nosauciet savus ieguvumus no šī pasākuma, kā tas Jūs ietekmēja, vai izjūtat to vēl šodien?

Dalība hakatonā deva nepieciešamo atgriezenisko saiti, kas apstiprināja mūsu idejas nepieciešamību,  palīdzēja neapstāties un turpināt “MuzEJo” idejas attīstību. Personīgi ieinteresēja arī citas “InovArt” risinātās tēmas īpaši par pilsētvides attīstību.

Kā Jūs  vērtētu atbalstu no LUMIC puses – piešķirto stipendiju – vai tas motivē strādāt un pilnveidoties tālāk?

Piešķirtā stipendija noteikti dod  motivāciju. Tikko noslēgusies mūsu dalība LU studentu Biznesa inkubatorā, kurā esam guvušas vērtīgas atziņas un sadarbības partnerus lietotnes prototipa pilnveidei. Rudenī plānojam uzsākt darbu pie lietotnes pirmās versijas izstrādes – hakatonā saņemtā stipendija šeit lieti noderēs.

Ar kādiem izaicinājumiem komanda saskārās idejas izstrādes laikā? 

Mūsu idejas galvenais izaicinājums bija un ir piemērotākā finansējuma modeļa atrašana, taču pa šo laiku komanda ir sapratusi, ka šajā jautājumā galvenais ir konsultēties ar dažādu jomu profesionāļiem un meklēt risinājumus neordinārās vietās, lai laicīgi apzinātu visas sev pieejamās iespējas.

Svarīgākās kompetencesun īpašības, kurām jāpiemīt, lai veiksmīgi attīstītu savu ideju? 

Manuprāt, idejas izstrādes procesā galvenās īpašības ir atvērtība, uzklausot citu pušu viedokļus un ieteikumus, kā arī atklātums – ar komandu atklāti runāt par savām bažām, pārdomām.

Spilgtākā atmiņa no “InovArt”? 

Manā gadījumā spilgtākā atmiņa no dalības hakatonā ir tieši apbalvotās vietas iegūšana – un ar to nedomāju tikai stipendijas saņemšanu, bet gan ekspertu pozitīvo novērtējumu. Tas komandai tiešām deva iespaidu, ka mūsu ideja varētu būt kādam noderīga un ka ir vērts to attīstīt tālāk.

 

LU Inovāciju centrs LUMIC sadarbībā ar LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti 11.–13. martam organizēja mākslas un kultūras ideju hakatonu “InovArt”. Radītās idejas tika pamanītas un realizētas prezentācijā Rīgas domes Attīstības departamentam.

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.