Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas Universitātes Inovāciju centrs LUMIC sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas Zemessardzi organizēja drošības un aizsardzības ideju hakatonu “Globalsafe”. Trīs dienu laikā profesionālu ekspertu vadībā studentu komandas radīja jaunas un inovatīvas idejas ar drošību saistītiem problēmjautājumiem gan miera apstākļiem, gan krīzes situācijām.

Hakatona dalībnieki pārstāvēja piecas Latvijas augstskolas – Latvijas Universitāti (LU), Rīgas Tehnisko universitāti (RTU),  Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Liepājas Universitāti (LiepU) un Juridisko koledžu (JK).

1. vietu ieguva LU studentu komanda “Vairogs” (dalībnieki:  Katrīna Stulgaite, Lana Sniedzāne un Kaspars Eglītis). Komanda piedāvāja personīgās drošības lietotni iedzīvotājiem, kas palīdzēs sagatavoties krīzes situācijai.

2. vietu ieguva LiepU un JK apvienotā studentu komanda “Skudra” (dalībnieki: Raimonds Jurģelis, Ļubova Jurģele un Jānis Zaļaiskalns). Dalībnieki piedāvāja ideju zemessargu darba atvieglošanai – militāro mikro transportu. Jāatzīmē, ka viens no žūrijas pārstāvjiem izteica atzinīgus vārdus par ideju, piebilstot, ka zemessargi par tādu būtu sajūsmā.

3. vietu ieguva RTU studentu komanda “Safe space” (dalībnieki: Roberts Kalnītis, Rolands Hartmans un Liene Sondore), kuri piedāvāja pazemes bunkura alternatīvu – patversmi krīzes situācijā.

Hakatona žūrijas sastāvā bija Elektronikas un datorzinātņu institūta Kiberfizisko sistēmu laboratorijas vadītājs Krišjanis Nesenbergs, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks un zemessargs Vilnis Ķirsis, LU prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā profesors Valdis Segliņš, LU Inovāciju centra LUMIC direktore, profesore Signe Bāliņa un LU Studentu biznesa inkubatora vadītāja Māra Birzniece.

Uzrunājot dalībniekus, profesors V.Segliņš uzsvēra: “Pasaule nav kļuvusi drošāka un mums nav pamata domāt, ka nākotnē tā tāda kļūs. Sabiedrības izpratnē par drošību domā kāds cits, bet ne mēs paši. Tāpēc man ir liels prieks, ka LU un Aizsardzības ministrijas aicinājumam ir atsaukušies cilvēki, kuriem drošība nav vienaldzīga un, kuri ir gatavi meklēt risinājumus, lai atrastu labāko!”

Hakatona ietvaros dalībniekiem bija iespēja noklausīties četras vērtīgas lekcijas par dažāda veida drošību. RTU Aizsardzības un militāro tehnoloģiju pētījumu centra vadītājs Juris Ķiploks pastāstīja par valsts drošības sistēmu uzbūves vispārējiem principiem. Fiziskās drošības aspektu eksperts Mārtiņš Lauzis aprakstīja drošību ēkās un būvēs, medijpratības eksperte Klinta Ločmele analizēja mediju telpas drošību, bet LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas vadošais pētnieks Pēteris Paikens izstāstīja, kā atgūties pēc kiberuzbrukuma.

Visu komandu darbu uzraudzīja Zemessardzes eksperti: Mārtiņš Baltais, Māris Bruža, Māris Alksnis, Viesturs Silenieks, Jānis Kreiers un Dainis Zariņš.

Pēc pasākuma dalībnieki, pārdomājot savus ieguvumus no hakatona, uzteica ekspertu darbu, viņu ieteikumus, padomus un attieksmi. Daudzi akcentēja lekcijās iegūtās zināšanas, jaunu pieredzi, spēju darboties saspringtos apstākļos un “iziešanu ārpus rāmja”.

Pasākums tika rīkots ar ERAF līdzfinansēta projekta «LU inovāciju granti studentiem» atbalstu.

 

Saistītais saturs

Ideju ģenerēšanas maratonā “Globalsafe” studenti piedāvās inovācijas drošības jomā
27.04.2022.

Ideju ģenerēšanas maratonā “Globalsafe” studenti piedāvās inovācijas drošības jomā