Latvijas Universitātes (LU) “IPP” komanda jeb “Innovative Personal Protection” ir radījusi izsmidzināmu līdzekli, kas nodrošina ilgtermiņa dažādu virsmu dezinfekciju, lai ar tā palīdzību spētu izvairīties no slimību izplatības, pasargātu sevi un citus. Par komandas ideju un produktu intervijā dalās LU studentu Biznesa inkubatora 9. sezonas pavasara uzsaukuma, otrās vietas un naudas balvas ieguvējs, viens no vadītajiem, Rihards Ruska.

Kā jums radās ideja par “IPP” un šādu produktu?

“IPP” ideja radās pagājušajā gadā, pavisam nedaudz pirms uzsākām dalību LU studentu Biznesa inkubatorā un tā joprojām turpina attīstīties. Esam iztrādājuši izsmidzināmu līdzekli, kas nodrošina dažādu virsmu ilgtermiņa dezinfekciju. Ja spirts tikai likvidē baktērijas un vīrusus no virsmas, un tie var ātri atgriezties atpakaļ, tad mūsu radītais produkts parūpējas, ka vīrusi un baktērijas uz apstrādātās virsmas nenokļūs ilgu laiku. Šis radītais līdzeklis ir daudzas reizes efektīvāks par “parastajiem” spirta dezinfekcijas līdzekļiem. Produkts ir paredzēts vietām, kur koncentrējas liels cilvēku skaits, līdz ar to ir arī potenciāls risks izplatītiesslimībām. Piemēram, tās ir ražotnes ar dažādām iekārtām, pie kurām mainās cilvēki, un, ja kāds saslimt, tad vēlāk var nākties ciest visam ražotnes kolektīvam, tādēļ šāds līdzeklis ir tik noderīgs. Svarīgi pieminēt, ka tieši LU studentu Biznesa inkubatora programmas laikā mēs izstrādājām produkta prototipu, bet tagad esam ņēmuši dalību “Buildit Accelerator” un turpinām uzlabot produktu, precīzāk, nodarbojamies tieši ar tā izplatīšanu.

Pastāstiet, lūdzu, sīkāk, kas ir “Buildit Accelerator”?

Tas ir akselerators, kur gadījumā, ja ideja, komandas dalībnieki un viss pārējais ir ļoti aizraujošs, tiek investēts finansējums jaunuzņēmuma attīstībā. Tā nav kā grantu iespēja, kur piešķir konkrētu finasējumu, bet akselerators iegulda tieši uzņēmumā. Viņi saņem dažus procentus no uzņēmuma, bet mums tiek piešķirts finansējums, lai uzņēmums turpinātu attīstīties. Izdevīgi ir abiem, gan mums, gan viņiem — viņi var nopirkt procentus no uzņēmuma, kas vēlāk var kļūt par lieluzņēmumu, gan mums, jo varam augt un attīstīties. “Buildit” pamatā koncentrējas uz investīcijām uzņēmumos, kas nodarbojas ar kaut kā ražošanu, piemēram, kā “IPP”.

Kā LU studentu Biznesa inkubators Jums palīdzēja attīstīt ideju?

LU studentu Biznesa inkubators mums ļoti palīdzeja. Mēs kā fizikas un ķīmijas studenti nācām ar savām zināšanām par pašu produktu un tā izstrādi, toties inkubators mums sniedza ieskatu nevis no zinātnes puses, bet gan no uzņēmējdarbības skatupunkta. Programmas laikā katru nedēļu bija jaunas lekcijas, lektori un tēmas, tas bija patiesi noderīgi.

Ar kādiem izaicinājumiem vai grūtībām “IPP” saskārās produkta izstrādes laikā?

Man ar Tomu (komandas biedru) lielākās problēmas sagādāja tieši darbs ar biznesu, jo mēs sevi lielākoties definējam kā zinātniekus. Izstrādāt pašu produktu mums nebija sarežgīti, lielākais izaicinājums bija produkta popularizēšana un izplatīšana. Bet ir labā ziņa — pēc LU studentu Biznesa inkubatora programmas beigām, esam komandai piesaistījuši vēl cilvēkus, kas mums palīdz ar šo.

Kāds ir Jūsu viedoklis par šī brīža tendencēm, kā arī situāciju tirgū šādu vai līdzīgu produktu izstrādē?

Šobrīd daudz pasaules vietās aktīvi rodas dažādi jaunie uzņēmumi saistībā ar inovācijām dezinfekcijas jomā. Šī gada janvāra sākumā ar “IPP” sazinājās viena uzņēmuma pārstāvis no Ķīnas, viņu uzņēmums izstrādā robotus, kuri dezinficē. Roboti pārvietojas pa telpām un izsmidzina spirtu vai izstaro ultravioleto gaismu, kas dezinficē dažādas virsmas un iekārtas, mums tas šķiet ļoti inovatīvi. Vēl ir viedtālruņa ekrāna dezinficējošās aizsargplēves. Tā kā pēdējos gados ir ļoti daudz jaunu un dažādu inovāciju — gandrīz pilnīgi jebko, ko varam iedomāties, kāds mēģina attīstīt un izgatavot.

Kādām trīs svarīgākajām kompetencēm jāpiemīt, lai veiksmīgi attīstītu inovācijas ideju?

Cilvēkam ir jāpiemīt spējai kritiski domāt, spējai mācīties un mainīties. Esmu novērojis, ka bieži cilvēki nav gatavi pilnveidot un mainīt savas idejas. Tas rada problēmas. Arī “IPP” galaprodukta ideja ir mainījusies reizes piecas! Uzsākot gaitas LU studentu Biznesa inkubatorā mums šķita, ka produkts ir gatavs, atliek tikai piedalīties un iegūt balvu, bet tā nebija. Ir jābūt disciplīnai, jāmāk strādāt, pieturēties pie plāna un nevienu iesākto darbu, ideju nepamest pusceļā.

Jūsu komandas novēlējums un ieteikumi tiem, kuriem ir bail spert soli savu ideju realizēšanā?

Mest bailes projām, neturēt ideju sevī, uztraucoties, ka to kāds nozags. Daudz cilvēki šaubās un nav pārliecināti, ka ideja būs nepieciešama un pietiekami inovatīva, bet par to nav jādomā. Neviens neko nenozags, vajag droši doties apspriest ideju — brīdī, kad citi cilvēki par to uzzinās, tikai tad tā spēs uzlaboties. Vajag nebaidīties, iet un darīt!

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu.