Latvijas augstāko izglītības iestāžu studenti 3. un 4.decembrī notikušajā Datu vizualizācijas un analītikas hakatonā jeb ideju ģenerēšanas maratonā radīja jaunus risinājumus trim problēmjautājumiem. Pirmo vietu, balvā iegūstot 2000 EUR, saņēma komanda, kas ģenerēja jaunus un inovatīvus efektivitātes rādītājus, lai atspoguļotu ostu patieso ietekmi uz Latvijas ekonomiku un tautsaimniecību.

Latvijas Universitātes profesore Signe Bāliņa un viena no hakatona žūrijas locekļiem atzina: “Prieks par jaunām idejām, dalībnieku aktīvu iesaisti un inovētspēju! Šis ideju ģenerēšanas maratons – tā ir lieliska iespēja koprades procesā atraisīt radošumu un apvienot spēkus spīdošiem rezultātiem datu vizualizācijas un analītikas jomā. Papildus ieguvums ir datu analītikas prasmes, kuras šādā formātā praktiski var apgūt ļoti īsā laikā un turklāt var būt noderīgas nākotnes izaicinājumos."

Baltijas Datoru Akadēmijas un Latvijas Universitātes Inovāciju centra LUMIC pirmā kopīgi organizētā hakatona mērķis bija ideju autoriem un datu un vizualizācijas entuziastiem dot iespēju rast izpratni par sabiedrībai aktuālām projektu idejām un izzināt jaunas datu apstrādes un vizualizācijas metodes ar dažādu modernu rīku palīdzību.

To vidū senākais Latvijas investoru komūnas forums  "Wallstreet.lv" izaicināja atrast un piedāvāt jaunus veidus, kā analizēt biržas datus foruma lietotājiem. Latvijas Ūdeņraža Asociācija studentiem deva iespēju analizēt jau praktiski iesāktos projektus ar ūdeņraža tehnoloģiju, izceļot vērtīgāko informāciju gan par pašiem projektiem, gan par ūdeņraža tehnoloģijām.

Sadarbībā ar Latvijas Universitāti pirmajam šādam tipa datu vizualizācijas un analītikas hakatonam tika piesaistīts 4500 eiro liels balvu fonds, kas sadalīts labākajām trim komandām no piecām:

1.vietu izcīnīja komanda "Latvijas Ostu sektora komanda Nr.1" (Ilja Klepče, Baiba Bartule, Viktorija Dolgopjata, Aleksandra Žestokova), kas radīja risinājumu, kā precīzāk parādīt un mērīt Latvijas ostu pievienoto vērtību valsts ekonomikā.

Par otro labāko tika atzīta "Walstreet.lv komanda Nr. 1" (Jānis Bukovskis, Līga Runčis, Auce Mūrniece, Bruno Mārtiņš Binovskis, Sanija Eihe), kas risināja problēmjautājumu, kā modernizēt un iekļaut pārskatāmus rīkus, lai atspoguļotu datus par Baltijas finanšu tirgu, balvā iegūstot 1500 eiro.

Savukārt 3.vieta un 1000 eiro pienācās komandai "Latvijas Ūdeņraža Asociācijas komanda Nr.2" (Lauma Lubāne, Ernsts Leits - Prokofjevs, Mārtiņš Ciekurs), kas radīja jaunu rīku, ar kura palīdzību var atspoguļot datus par ūdeņraža efektivitāti un dažādu praktisko projektu rezultātiem un datiem. Tas palīdzētu mazināt aktuālo problēmu, ka sabiedrībai pašlaik būtiski pietrūkst informācijas par šo nākotnes tehnoloģiju.

Organizatoru balvu – viena terabaita (1 TB) lielu pastāvīga diska vietu Failiem.lv – par labāko rezultātu Power BI testa rezultātā saņēma Ildze Vīksna un Ernsts Leits-Prokofjevs.

Baltijas Datoru Akadēmijas izpilddirektore Signe Briķe izcēla labo praksi – cik veiksmīgi studenti īsā laika periodā ir tikuši galā ar sarežģītiem uzdevumiem. Turklāt jau tuvākajā laikā ar sadarbības partneriem studenti tiks aicināti uz nākamo datu vizualizācijas un analītikas hakatonu, turpinot atbalstīt un organizēt šo lielisko projektu.

Tāpat arī Wallstreet.lv pārstāvis Hermanis Juzefovičs aicinās studentus, kuri strādāja pie izaicinājuma, turpināt praktiski attīstīt šo projektu, jo viņa skatījumā hakatons devis reālus un praktiskus risinājumus projekta tālākā virzībā.

 

Pasākums tika organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta "Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem" (Nr.1.1.1.3/18/A/007) atbalstu.