Latvijas Universitāte (LU) šī gada aprīļa sākumā uzsāka ziedojumu vākšanu Inovāciju grantu programmai studentiem, kuras mērķis ir sekmēt studējošo inovācijas spēju. LU aicinājumam atsaukušies jau pirmie ziedotāji – absolventi un uzņēmumi, divu nedēļu laikā programmai saziedojot 4340 eiro.

“Šobrīd studēju LU Ķīmijas fakultātes maģistratūras programmā "Ķīmija" un specializējos organiskās ķīmijas virzienā. Nolēmu ziedot inovāciju grantiem, jo uzskatu, ka ir svarīgi dot iespēju ambicioziem studentiem sākt uzņēmējdarbību vai veikt pētījumus. Šie pētījumi vai izveidotie jaunuzņēmumi nākotnē var palīdzēt Latvijai attīstīties,” saka viens no ziedotājiem  Artūrs Mazarevičs.

LU mērķis ir no privātajiem ziedotājiem un uzņēmumiem piesaistīt 100 tūkst. eiro. Ziedot un stiprināt gudros var LU fonda ziedojumu pieņemšanas vietnē www.ziedot.lu.lv

“Es studēju doktorantūrā LU Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centrā. Lai gan šobrīd mani vairāk interesē teorija, bakalaura grādu esmu ieguvis Rīgas Ekonomikas augstskolā. Tāpēc zinu, ka teorētisko zināšanu un ideju pārvēršanai komerciālos produktos ir nepieciešami resursi un atbalsts. Ne visi pētījumi var tikt komercializēti, un ne visus vajag komercializēt, bet, kad tas izdodas, tā ir lieliska pieredze gan iesaistītajiem, gan labas ziņas sabiedrības labklājībai,” uzsver ziedotājs Mārtiņš Kālis.

Programmas ietvaros LU saņēmusi arī ziedojumu no uzņēmuma “LMT Retail&Logistics”, kas jau ilgus gadus ir viens no LU studentu Biznesa inkubatora dāsnākajiem atbalstītājiem.

Līdz 2022. gadam programmas ietvaros paredzēts sasniegt ambiciozus rezultātus.  Kopumā programmas aktivitātēs plānots iesaistītie 3000 motivētākos studentus, kā arī īstenot vismaz 10 lietišķus pētījumus un radītās 100 inovācijas. Būtiska programmas sastāvdaļa ir inovāciju prakses, iecerēts, ka programmā sadarbībā ar uzņēmējiem tiks izveidotas 300 prakses vietas studentiem.

Programmas viens no atbalsta virzieniem ir LU studentu Biznesa inkubatora darbības attīstība, kā arī ikgadējā starptautiskā IceBreaker festivāla un Jauno tehnoloģiju & inovāciju dienas rīkošana, kā arī dažādi hakatoni un inovāciju kursi studentiem.

Programmas veiksmes stāstus klausies Radio NABA un lasi: https://www.lumic.lu.lv/inovaciju-granti-studentiem/radio-naba-raidijumu-cikls/

Vairāk par programmu: https://www.lumic.lu.lv/projekti/latvijas-universitates-inovaciju-granti-studentiem/

Programma tiek līdzfinansēta no ERAF projekta "LU Inovāciju granti studentiem", ziedojumus administrē LU fonds. Tā sabiedriskā labuma statuss nodrošina nodokļu atlaides gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Katrs ziedojums dos iespēju LU saņemt lielāku Eiropas Savienības finanšu apjomu.  

 

Par LU fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.