2019. gada 9. aprīlī Swedbank kopstrādes telpā DoBe Latvijas valsts meži (LVM) rīkoja nākotnes tehnoloģiju izstādi «Nākamie 20», kurā Latvijas Universitāti pārstāvēja LUMIC. Izstādes mērķis bija iepazīstināt LVM vadību un speciālistus ar jaunākajām tendencēm tehnoloģiju izstrādē.

Izstādē piedalījās vairāk nekā 20 dažādas pētniecības institūcijas, tajā skaitā Latvijas Universitātes un Microsoft inovāciju centrs (LUMIC). LUMIC prezentēja projekta “Uz genoma un veselības datiem balstītas vēža prognozēšanas infrastruktūras izveide” ietvaros izstrādātas veselības un gēnu datu infrastruktūras pielāgošanas un izmantošanas iespējas mežsaimniecībā, izmantojot koku genomikas datus.

Koka genoms ir septiņas reizes lielāks nekā cilvēka genoms, un tas paver plašas iespējas mežsaimniekiem uzlabot koksnes kvalitāti un izturību pret kaitēkļiem un klimata pārmaiņām, izmantojot genomikas tehnoloģijas.

LUMIC piedāvātais genomikas risinājums ļautu mežsaimniecības nozarei palielināt ražošanas apjomus, samazināt zaudējumus, kā arī uzlabot ilgtspējas rādītājus.