25. februārī desmit partneri, tostarp Ekonomikas ministrija, Cēsu novada pašvaldība, vadošās Latvijas augstskolas, IT uzņēmumi un radošo industriju pārstāvji paziņoja par jaunas kustības – “Valsts #196” – dibināšanu. Kustības mērķis ir  veicināt Latvijas iedzīvotāju digitālās identitātes nostiprināšanu un attīstīšanu datu tehnoloģiju laikmetā. Gada laikā taps rīku, prasmju un iespēju kopums jeb “digitālā mugursoma”, kas būs pieejama ikvienam interesentam.

"Datu tehnoloģiju laikmetā vairs nepietiek ar datorlietošanas pamatprasmēm - šis laikmets prasa pilnīgi jaunu domāšanas veidu, prasmju un vērtību kopumu - spēcīgu digitālo identitāti. Latvijā valda plaisa starp ļoti augstu tehnoloģiju pieejamību, bet relatīvi vāju spēju šīs priekšrocības izmantot. Jaundibinātās kustības mērķis ir izpētīt šīs plaisas iemeslus un attīstīt rīku, prasmju un iespēju kopumu savas digitālās identitātes stiprināšanai. Pasaulē šobrīd ir 195 valstis, "Valsts #196" simbolizē pasauli bez robežām savu zināšanu attīstīšanai un iespēju realizēšanai," sacīja IT uzņēmuma "Squalio" vadītājs un kustības "Valsts  #196" iniciators Sandis Kolomenskis.

Kustības dibinātāji atzīmēja, ka Eiropas Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksā Latvija ir pārliecinoši virs Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa sakaru tehnoloģiju pieejamībā, interneta lietošanā un publisko digitālo pakalpojumu pieejamībā (9.-10.vieta starp dalībvalstīm), bet būtiski zem vidējā tehnoloģiju izmantošanas prasmēs un to integrācijā biznesa vidē (23.vieta starp dalībvalstīm). Nespēja izmantot objektīvās priekšrocības ir kavēklis gan individuālā, gan biznesa, gan makroekonomiskā līmenī, tostarp situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka lielo datu izmantošanas iespējas var šķist ļoti abstraktas - ir skaidrs, ka dati ir, bet nav skaidrs, ko ar tiem darīt.

Apzinoties akūto nepieciešamību pilnveidot sabiedrības digitālās prasmes, Latvijas Universitāte sadarbībā ar “Microsoft Latvia” Cēsīs īstenos mākslīgā intelekta laikmeta mūžizglītības kursu pilotprojektu. Cēsis būs tikai trešā vieta pasaulē, kur šie kursi tiks testēti. LU ir pierādījusi sevi kā inovatīva augstskola, kas mērķtiecīgi iet digitalizācijas ceļu, sniedzot pieeju moderniem digitālajiem darba rīkiem gan saviem darbiniekiem, gan studentiem. Novērtējot LU jau esošo ieguldījumu un entuziasmu digitālo prasmju popularizēšanā, tieši LU ir aicināta būt par šī pilotprojekta īstenotāju Latvijā. Šīs apmācības ikvienam sniegs iespēju papildināt savu “digitālo mugursomu”, nodrošinot prasmes un zināšanas, kas nepieciešamas, dzīvojot mūsdienu digitālajā pasaulē un jaunajā, digitālajā Valsts #196.

"Datu un tehnoloģiju pratība nerodas pati no sevis. Pasaules ekonomikas foruma pētnieki aprēķinājuši, ka piecu gadu laikā ikvienam nodarbinātājam būs nepieciešama vidēji 101 diena, lai apgūtu jaunās, darbam nepieciešamās prasmes. Tāpēc ir prieks, ka sadarbībā ar LU mūsu valsts kļūs par trešo vietu pasaulē, kur tiks ieviesta īpaša mūžizglītības platforma, kas pielāgota datu un mākslīgā intelekta laikmeta vajadzībām. Ikviens Cēsu iedzīvotājs varēs apgūt jaunākās tehnoloģijas savas personīgās produktivitātes uzlabošanai, datu un mākslīgā intelekta tehnoloģiju izpratnei un izmantošanai. Pamatprasmju iegūšanai Cēsu iedzīvotājiem būs pieejams pasaules līmeņa mācību saturs arī latviešu valodā - gaidīti tiek arī tie, kuri sper pirmos soļus tehnoloģiju pasaulē," piebilda "Microsoft Latvia" vadītāja Baltijā Renāte Strazdiņa.

Savukārt LU prorektore digitālās sabiedrības jautājumos Signe Bāliņa atzīmēja, ka “LU filiāle Cēsīs būs pirmā vieta, kurā LU izmantos e-apmācību platformu, kas ļaus cilvēkam ērtā laikā un vietā apgūt digitālās prasmes. Mācību programmas ir izveidotas sadarbībā ar Microsoft. Attālinātā mācīšanās tiks papildināta ar klātienes mācību sesijām, attīstot arī sadarbības prasmes.”

 

Kustības “Valsts #196” iniciators ir IT uzņēmums SQUALIO, tai jau šobrīd pievienojušies – Ekonomikas ministrija, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, tehnoloģiju uzņēmumi Draugiem Group, Microsoft Latvia, Cēsu novada dome, Latvijas IT klasteris, LIKTA, Cēsu koprades māja Skola6 un citi.