“Ideju laboratorijā 2022” studenti no dažādām augstskolām cīnījās par spožākajām idejām Latvijas Universitātes (LU) attīstībai, kā arī inovācijām zinātnē un pētniecībā, kuras pēc divu dienu intensīva darba prezentētas žūrijai Inovāciju centra LUMIC rīkotajā Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā. Par savu pieredzi ideju ģenerēšanas maratonā dalās 1. vietas ieguvēju komandas dalībnieks – LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) students Aivars Elksnis.

Kādēļ izvēlējies piedalīties Ideju laboratorijā?

Esmu  cilvēks, kas tic inovācijām. Es ticu zinātniskai pieejai, hipotēzei un secinājumiem, kas ir izmērāmi ar rezultātiem. Manuprāt, inovācijas ir tas sektors, kur var iegūt vislielāko peļņu gan uzņēmējs, gan darbinieks, bet tas prasa arī vislielāko atdevi. Ticu, ka Inovācija balstās uz filozofiju – zinātne bez robežām. Tā ir sadarbība dažādos līmeņos, tas ir pamats zinātnei bez robežām, jo inovācijas rodas no tā, ka cilvēki ir radoši. Inovācijas jau ir ierakstītas manā DNS, tas bija tikai laika jautājums, kad es nonāktu “Ideju laboratorijā”.

Kā Tu vērtētu savu pieredzi “Ideju laboratorijā”?

Ienākot LU Zinātņu mājā, sākumā jutos nedaudz apmulsis, bet ierodoties “Ideju laboratorijā”, tā bija visveiksmīgākā uzņemšana un ieintegrēšana kādu jebkad esmu piedzīvojis savā pasākumu pieredzē. Lieliski bija tas, ka manas komandas mentori bija doktoranti, kas palīdzēja mums atbildēt uz dažādiem jautājumiem. Lekcijas bija foršas, tā vairāk gan bija praktiska pieredze, bet varu atzīt, ka, manuprāt, praktiska pieredze ir krietni labāka par tikai lekciju. Vēl varu minēt, ka process pats par sevi pieprasīja, ka man un manai komandai ir jābūt prasmju un uzdevumu augstumos, mēs nevarējām atļauties kļūdīties un lieki tērēt laiku.

Kā Tu vērtē atbalstu no Inovāciju centra LUMIC puses, kā arī iegūto vienreizējo stipendiju?

Atbalsts ir nepieciešams, manuprāt, šajā brīdī tas ir pietiekams un spēj motivēt piedalīties pasākumā un ģenerēt savas idejas. Ir ļoti svarīgi domāt, kā šāda veida idejas realizēt arī tālāk – tā, lai viss neapstātos pēc stipendijas iegūšanas.

Tavuprāt, svarīgākās īpašības vai kompetences, kurām jāpiemīt, lai veiksmīgi attīstītu savu ideju?

Manuprāt, viss sākas ar disciplīnu, jo tā ir spēja strādāt produktīvi un ātri spriedzes apstākļos. Bez disciplīnas ir ļoti sarežģīti sadarboties ar saviem kolēģiem un radīt ko veiksmīgu. Noteikti svarīga ir arī atvērtība, ja mēs nebūsim toleranti pret trakām idejām, tad mēs nespēsim radīt tās inovācijas, kuras iespējams būs visveiksmīgākās. Arī mērķtiecība ir ļoti svarīgs aspekts, lai spētu piepildīt to, ko esi iecerējis. Mērķtiecība ir drosme uzņemties atbildību par to, ka centīsies izdarīt vislabāko un nepievilsi komandu, tajā pašā brīdī uzlabosi savas prasmes, ļaujot sevī “nomirt” kaut kam vecam un “piedzimt” kam jaunam.

Spilgtākā atmiņa no “Ideju laboratorijas”?

Tādi momenti bija vairāki, bet spilgtākie bija tie, kad uz skatuves man tika uzdoti jautājumi, kur es spēju vēl detalizētāk izklāstīt komandas ideju un pārliecināt žūriju. Noteikti arī uzvaras brīdis bija prieka pilns, kad tas notika, tam bija grūti noticēt, bet tas pavisam noteikti mūs motivēja un bija gandarījuma sajūta!

 

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu

2022. gadā Inovāciju centrs LUMIC jau ceturto gadu organizēja atklājumu un inovāciju pasākumu LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena. “Ideju laboratorija” bija iespēja studentiem iepazīstināt un ieinteresēt plašāku sabiedrības loku ar pasākumā radīto ideju vai inovāciju.