Ar pētījuma atziņām par Tautas dievbijību Romas Katoļu draudzēs Latgales pierobežā Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) zinātniskā grāda pretendente Anna Elizabete Griķe iepazīstināja klausītājus Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas Zināšanu agorā, saņemot stipendiju par godalgotu trešo vietu.

“Tautas dievbijības pētniecība ir piesaistījusi dažādu nozaru speciālistus, pētniekus, to ir pētījuši vēsturnieki, teologi, sociologi un antropologi, tautas dievbijības pētniecība Latvijā attīstījusies ir mazāk, tomēr tā ir guvusi vietu kultūrpolitikā un dažādi pētījumi iekļauti Latvijas kultūras kanonā,” par pētījuma aktualitāti skaidro A. E. Griķe.

Pētījumam par pamatu ir ņemts 2001.gadā tapušais direktorijs par tautas dievbijību, lai izstrādātu analītisko rāmi, kā var skatīt tautas dievbijību. Studente iepazīstīnāja, ka Romas Katoļu baznīcām ir skaidra nostāja, kā viņi vēlas redzēt tautas dievbijību, kas ir mainīga, tā nekad nav bijusi fiksēta vienā noteiktā laika posmā. “Pāvests Francisks ir viens no tiem, kas visizteiktāk veicina tautas dievbijības unikālo dabu katrā lokalitātē, kas ir nelielā vēlmē vai petrunā padarīt šo baznīcu universiālu, lai gan vienmēr tā ir bijusi lokāla,” min pētniece.

Tika veikts lauka pētījums, kur pētniece devās uz Latgales pierobežu, lai koncentrētos uz tradīcijām un paražām, tautas dievbijības izpausmēm. Veiktajā pētījumā autore secina, ka tieši pierobežas josla, pretēji Latgalē plašāk sastopamajai konfesionālajai daudzveidībai, kopš 19. gs. jau raksturota kā “katolicisma bastions”, daļēji turpina pildīt šo lomu arī 21. gs.

20. maijā Inovāciju centrs LUMIC jau ceturto gadu organizēja atklājumu un inovāciju pasākumu LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena. LU doktoranti, maģistranti un zinātniskā grāda pretendenti piedalījās Zināšanu agorā, kas bija viena no nozīmīgākajām pasākuma daļām. “Zināšanu agora” bija iespēja pētniekiem iepazīstināt un ieinteresēt plašāku sabiedrības loku ar nesen veiktu vai jau sāktu inovatīvu pētījumu. Šogad “Zināšanu agorā” ar vadmotīvu “Zinātne bez robežām” izskanēja pētījumi, kas aktualizēja dažādas tēmas, izaicinājumus un inovatīvus risinājumus, pētījumu stāsta veidošanai izmantojot četras stihijas gaisu, uguni, ūdeni un zemi, tādejādi veidojot mazliet neierastu saktu uz LU plašo pētījumu tēmu un jomu.

Pasākums tiek organizēts ar ERAF līdzfinansētā projekta Nr. 1.1.1.3/18/A/007 “Latvijas Universitātes inovāciju granti studentiem” atbalstu