Inovāciju centrs LUMIC piedāvā Latvijas Universitātes un citu augstskolu studentiem dažādu izglītojošu, motivējošu un uz unikālu ideju radīšanu orientētu pasākumu klāstu. Programmu ietvaros interesenti tiek uzrunāti arī dalībai hakatonos, kuros iespējams ne vien saņemt vērtīgas balvas, bet arī iegūt zināšanas, pieredzi, kontaktus un pat uzsākt savu biznesu vai pētniecības projektu.

Kas ir hakatons?

Hakatons jeb ideju maratons ir pasākums, kas ilgst 48 stundas. Tā mērķis ir izveidot komandas, radīt problēmu risinājumus, īsā laikā apgūt jaunas lietas, kā arī nonākt līdz jaunām idejām un tās prototipiem. Lai piedalītos hakatonā, nav nepieciešams būt profesionālim. Sākotnēji hakatoni bija paredzēti tikai programmētājiem, kas risināja sarežģītus uzdevumus. Tomēr vēlāk tas attīstījās plašākā mērogā, piedāvājot jaunas tematikas arī citu profesiju pārstāvjiem. Zemāk uzskaitītas galvenās priekšrocības ideju maratonu dalībniekiem.

1.ieguvums — zināšanas un pieredze

Ātrais kurss. 48 stundu laikā iespējams saņemt zināšanas, lekcijas, palīdzību un reālus padomus no pieredzējušiem profesionāļiem un mentoriem.

2.ieguvums — stipendijas

Nereti dalībnieki uzsver, ka cīņa par balvu ir papildu motivācija, kā arī zināmā mērā atbildība paturpināt iesākto un ieviest savas idejas arī pēc hakatona noslēguma. Stipendijas par godalgotu vietu ir atbalsts studentiem, kuri iegulda savu laiku, darbu un intelektuālo resursu inovāciju tapšanas procesā.

3.ieguvums — tīklošana jeb netvorkings

Labākais veids, kā sameklēt jaunus komandas biedrus un apvienot zināšanas, lai veidotu sadarbību. Hakatonā satiekas cilvēki ar līdzīgām interesēm, bet dažādām zināšanām un pieredzi. Jaunu kontaktu dibināšana ir garantēta. Tieši savstarpējās sarunas un mijiedarbība ir atslēga uz panākumiem, kopradi un veiksmīgu ideju.

4.ieguvums — darba iespējas

Šodien pirmo darbu var atrast tieši pateicoties hakatonam. Pirmkārt, tas ir lielisks ieraksts savā dzīves gājumā (CV), īpaši, ja dalība notika specialitātei atbilstošā ideju maratonā, kur apgūtas vērtīgas prasmes. Otrkārt, programmās piedalās dažādi nozaru pārstāvji, uzņēmēji un investori, kuri var pamanīt dalībnieku potenciālu, novērtējot entuziasmu un piedāvāto redzējumu.

5.ieguvums — paplašināt savu redzesloku

Šāda formāta pasākumos valda gan konkurences gars, gan arī dalībnieku dažādība (var piedalīties dažādu fakultāšu studenti), gan vienlaikus arī savstarpējais atbalsts. Tas liek iziet ārpus sava komforta zonas un paskatīties plašāk, lai attīstītu prasmes un saprastu, kurā virzienā iet tālāk. Bieži studentiem trūkst vides, kur pielietot un praksē izmēģināt apgūtos priekšmetus. Hakatonā vienīgais ierobežojums ir laika rāmji, pārējais ir pašu dalībnieku ziņā, kuri var droši izpausties, mijiedarboties, piedāvāt un ieviest dzīvē vispārdrošākās idejas, nebaidoties par zaudējumiem, bet gan saņemot atbalstu no komandas biedriem, mentoriem, pasniedzējiem un organizatoriem.

 

Ja radās jautājumi vai vēlme piedalīties kādā no LUMIC “Inovāciju grantu” programmām vai hakatoniem, rakstiet uz e-pastu: anta.klepecka@lu.lv

Related Content

2021.–2022. gads – inovāciju izrāviena un jaunu atklājumu laiks
12.01.2022

2021.–2022. gads – inovāciju izrāviena un jaunu atklājumu laiks